Stratégiai Megállapodás a Debreceni Egyetem és Morganstar között

A kínai diákok számának növeléséről, oktatásról, kutatásról és gazdaságfejlesztésről kötött stratégiai együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem és a kínai érdekeltségű Morgan Star Group.

A DE első hazai felsőoktatási intézményként csatlakozott a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezéshez.

A Kínai Népköztársaság egyik legjelentősebb befektetési vállalata Közép-Kelet-Európában és Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemmel kezdi meg átfogó együttműködését – jelentette be Szilvássy Zoltán rektor a Morgan Star Group Kft-vel kötött stratégiai együttműködési megállapodás szerdai ünnepélyes aláírásán.

Steve Guo, a Morgan Star Group Kft. elnöke az ünnepélyes aláírást követően elmondta, hogy a Kína és Magyarország közötti tradicionális jó kapcsolat az elmúlt években jelentős eredményeket ért el: az európai országok közül Magyarország volt az első, amely aláírta Kínával a megállapodást az Egy övezet, egy út kezdeményezéshez.

A fejlesztési irányok között a fejlett technológiai ipar mellett a kulturális és művészeti tevékenységek, valamint a technológiai továbbképzések, a nemzetközi tudományos és tehetséggondozó programok, illetve a tanárképzések is helyet kaptak. Utóbbiban jelentős tapasztalatokkal rendelkezik Magyarország. A Debreceni Egyetem az ország egyik legkiválóbb felsőoktatási intézményeként mindig is az élen járt a külföldi, így a kínai hallgatók oktatásában, és  jelentősen közreműködött az Egy övezet, egy út kezdeményezéshez kapcsolódó tárgyalásokban.

A most aláírt megállapodás mindkét fél számára jelentős eredményeket ígér, s új időszámítást hozhat a kínai-magyar kapcsolatokban – fogalmazott Steve Guo.

Az egyetemi vezető kifejtette: Kína európai gazdaságpolitikájának lényeges csapásiránya az Egy övezet, egy út program – melyet 21. századi selyemútnak is neveznek –, amelyben Magyarország Kína aktív partnere, Debrecen pedig az európai főlogisztikai útvonal, a Via Carpatia és az Egy övezet, egy út metszéspontjában helyezkedik el.

Pin It on Pinterest

Share This